25

 «Καπνός και Σκιά» το κοκκινόσπιτο της «Μεγάλης Χίμαιρας»  και οι ζωγραφιές του Θεόφιλου(;) στο παλιό καφενεδάκι της Αληθινής 

Της Χαράς Πελεκάνου

Δυο μικροί θησαυροί κινδυνεύουν να χαθούν. Πρόκειται για το θρυλικό Κοκκινόσπιτο, το σπίτι που ενέπνευσε στον Μ. Καραγάτση τη Μεγάλη Χίμαιρα και στο οποίο τοποθέτησε την ηρωίδα του Μαρίνα και το καφενεδάκι της Αληθινής με τις λαϊκές ζωγραφιές.

1. Το Κοκκινόσπιτο, ένα ωραίο αρχοντικό, φορτωμένο με τοπικούς θρύλους, (καταραμένο σπίτι για πολλούς), που βρίσκεται στο δρόμο για το Πισκοπιό, με υπέροχες οροφογραφίες και τοιχογραφίες που φθείρονται πάνω στους ετοιμόρροπους σοβάδες, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πουλιέται εδώ και χρόνια, φαίνεται όμως πως δεν είναι ελκυστικό για τους αγοραστές.

2. Το καφενεδάκι της Αληθινής, ένα κλασικό λαϊκό καφενείο των αρχών του 20ου αι., παραμένει κλειστό, αλλά διατηρείται χάρη στους ευαίσθητους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να συντηρήσουν τις θαυμάσιες λαϊκές ζωγραφιές που κοσμούν τους τοίχους του.

Δεν θα μπορούσε ο Δήμος Ερμούπολης, τόσο δραστήριος περί τα κατασκευαστικά αλλά και τα καλοκαιρινά πολιτιστικά για τους εξ Εσπερίας ερχομένους να συντηρήσει τα δυο αυτά οικήματα, φροντίζοντας έτσι για τη διατήρηση της πολύπλευρης φυσιογνωμίας αυτού του τόπου; Υποθέτω πως εύκολα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα χρήματα γι` αυτό το σκοπό. Άλλωστε το Κοκκινόσπιτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος φιλοξενίας των εκάστοτε προσκεκλημένων του δήμου και το καφενεδάκι σαν χώρος εκδηλώσεων.

Εύπλοια, τεύχος 11