Λαικά σπίτια

ΛΑΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

Γενικά. Με κριτήρια μορφολογικά, χρονολογικά και από τον τρόπο κατασκευής, εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τα σπίτια λαϊκού τύπου. Tέτοια σπίτια εμφανίζονται από την πρώτη περίοδο του εποικισμού κι έχουν έντονες επιρροές, αφού οι πρόσφυγες – μέτοικοι- μεταφέρουν πάντα από τον τόπο προέλευσής τους μορφολογικά στοιχεία και τρόπους κατασκευής.

Όταν το νεοκλασικό σπίτι επιβλήθηκε σαν αστικό κέλυφος, τα λαϊκά παρέμειναν σαν κατοικίες των χαμηλών οικονομικά τάξεων. Τότε δέχονται και τις επιρροές νεοκλασικών στοιχείων σε τέτοιο βαθμό ώστε να τα χαρακτηρίζουμε σαν νεοκλασικά ενώ παράλληλα ατονούν τα παραδοσιακά τοπικά στοιχεία τους.

Τα λαϊκά της πρώτης περιόδου που προορίζονταν για αστικές κατοικίες τα συναντάμε μες στη πόλη και στις γειτονιές Ψαριανά, Βροντάδο:

Είναι χτισμένα με πλίνθους αλλά και λιθόκτιστα με μικρές πέτρες και ξυλοδεσιές επιχρισμένα πάντα εξωτερικά και τα περισσότερα στεγάζονται με κεραμίδια. Συνήθως διαθέτουν μια μικρή αυλή ανάμεσα στο δρόμο και το κυρίως σπίτι Το υλικό που χαρακτηρίζει την οικοδομή τους είναι το ξύλο: ξυλοδεσιές στους τοίχους, ξύλινη κεραμοσκεπής στέγη, ξύλινο πολλές φορές το γείσο που το επιστέφει, ξύλινοι πεσοί που στηρίζουν τη σκεπαστή βεράντα (χαγιάτι), ξύλινα τα πλαίσια στα κουφώματα και τα ταβάνια στο εσωτερικό. 

(βλέπε Χριστίνα Αγριαντώνη, Αγγελική Φενερλή, Ερμούπολη- Σύρος. Ιστορικό οδοιπορικό, Αθήνα, Ολκός,  2010)